Regering wil De Gucht aan hoofd Proximus

De ministerraad heeft beslist om Karel De Gucht voor te dragen als bestuurder bij Proximus. Een woordvoerder van minister van Telecom Alexander De Croo (Open Vld) bevestigt informatie hierover van De Morgen.

Het was al eerder duidelijk dat De Gucht in de running was voor het bestuurszitje. Hij had namelijk al toestemming gevraagd en gekregen van de Europese Commissie. Dat groen licht van Europa was nodig omdat hij eerder Europees Commissaris voor Handel was.

De voordracht van De Gucht door de regering moet wel nog worden geformaliseerd, zowel door de raad van bestuur van Proximus als door het renumeratiecomité van het telecombedrijf. Daarna is het opnieuw aan de regering - de overheid is met een belang van 53 procent meerderheidsaandeelhouder - om de voordracht definitief te bekrachtigen.

Eind mei liet voorzitter Stefaan De Clerck nog verstaan iemand te verkiezen met een technologische achtergrond. Hij verwees daarbij naar een advies van het benoemingscomité eind december 2014, waarbij dat de regering te verstaan gaf bestuurders te prefereren met kennis van zaken rond infrastructuur en technologie.

Karel De Gucht zelf was vanmiddag nog niet op de hoogte van de beslissing van de ministerraad, zo zei hij.