Dossier Vluchtelingencrisis

"250 vluchtelingen per dag is maximum"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is niet bereid om meer dan 250 vluchtelingen per dag te registreren, ook al staan er dagelijks honderden mensen meer aan te schuiven aan de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). "Ik ga niet boven de 250 per dag, dat zou onhoudbaar en onverantwoord zijn", zei hij woensdag in De Ochtend op Radio 1 en bevestigde hij aan VTM NIEUWS. Om de kosten voor de opvang van vluchtelingen te helpen dragen, vraagt Francken om de creatie van een Europees noodfonds.

Francken benadrukt dat hij voortdurend in overleg is met de stad Brussel, met Defensie en met partnerorganisaties als het Rode Kruis om de situatie voor de deuren van de DVZ het hoofd te bieden. Dit is niet het moment voor politieke spelletjes, zegt Francken, "we gaan niet naar elkaar beginnen wijzen".

Grenzen

De DVZ kan momenteel niet meer dan 250 vluchtelingen per dag registreren. Ondanks verschillende oproepen om dat cijfer op te drijven, is Francken daar niet toe bereid. "Er zijn grenzen aan alles: aan onze capaciteit, aan hoe snel we nieuwe (opvang)plaatsen kunnen openen... Wij doen nu al 4.000 à 5.000 registraties per maand, dat is onwezenlijk." Het aantal registraties per dag opdrijven zou volgens Francken dan ook onhoudbaar zijn.

Hij vindt het bovendien geen goed idee om over te gaan op bijvoorbeeld een vorm van basisregistratie om de doorstroming te versnellen. "De registratie, de identificatie, het nemen van vingerafdrukken... dat moet goed zijn."

Europees noodfonds

Francken haalt ook opnieuw uit naar Europese landen als Polen, Spanje en Tsjechië die amper vluchtelingen opvangen. "Ze staan altijd op de eerste plaats om solidariteit te eisen, maar nu zitten wij in de problemen. Als wij dan nog meer mensen zou registreren, zou dat onverantwoord zijn." Hij erkent dat de bal in het kamp van de lidstaten ligt, maar vraagt dat er een Europees noodfonds wordt opgericht om de kosten van opvang te helpen dragen. "Dit is onhoudbaar voor de Belgische begroting", waarschuwt hij. Europees commissaris voor Werk en Sociale Zaken Marianne Thyssen (CD&V) reageerde meteen dat de Europese meerjarenbegroting daar een budget voor voorziet.

Apart sociaal statuut

Dat vluchtelingen een apart sociaal statuut zouden moeten krijgen, zoals zijn partijvoorzitter Bart De Wever vraagt, mag inderdaad niet van Europa, gaf Francken toe. "Maar we mogen daar toch over praten?", vraagt hij retorisch. "Wij leggen dat op tafel, we zullen zien wat daarvan komt."