Beke: "CD&V staat achter taxshift"

CD&V moet en zal voortaan de taxshift verdedigen. Dat heeft partijvoorzitter Wouter Beke laten verstaan in een interview dat maandag in De Standaard staat en dat herhaalde hij in VTM NIEUWS. De linkervleugel van de partij ging niet helemaal akkoord met wat CD&V uit de brand kon slepen in die taxshift. Vanochtend was er op het partijhoofdkwartier topoverleg daarover. 

"Het akkoord over de taxshift is de belangrijkste hervorming sinds het Globaal Plan van wijlen Jean-Luc Dehaene begin jaren negentig. Het is de moeite waard om er voor 100 procent achter te staan", zo klinkt het.

Volgens Beke komen grote delen van de taxshift overeen met het 3D-plan van de CD&V: lastenverlaging, competitiviteit én koopkracht versterken en de sociale zekerheid bewaken. "Ik daag u uit om de taxshift naast de partijprogramma's te leggen. Kijk eens hoeveel er van de anderen inzit en dan hoeveel er van ons 3D-plan inzit." Beke maakt zo duidelijk dat de taxshift voor CD&V een eerbaar akkoord is, waar niet meer op teruggekomen wordt.

Het is meteen ook een duidelijk statement naar zijn partijgenoot en vicepremier Kris Peeters, die in de vakantie bleef strijden voor een meer rechtvaardige taxshift.