CD&V: "Niet fuseren om te fuseren"

CD&V is kritisch voor de plannen van N-VA-minister Liesbeth Homans om gemeenten te fuseren. Dat schrijft de krant De Standaard vandaag. De maatregel staat niet los van de stembusslag in 2018: het lokale niveau is het laatste niveau waar CD&V nog heer en meester is.

Tot eind volgend jaar kunnen gemeenten zich kandidaat stellen om vrijwillig te fuseren, in ruil voor de overname van 500 euro schuld per inwoner. Met die fikse bonus en deadline wil Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans de druk opdrijven, want tot nog toe slaagde Vlaanderen er nooit in een vrijwillige fusie te realiseren.

“Averechts effect”

Fuseren om te fuseren leidt tot accidenten, aldus de christendemocraten in De Standaard. “En een deadline heeft een averechts effect: zo’n fusie tussen gemeenten moet goed voorbereid en gedragen zijn.” Volgens CD&V vertrekt de N-VA “vanuit structuren en niét vanuit mensen”.

CD&V schermt met de “macht van het getal”. “Het gaat ons niét om de postjes, noch om een status-quo. Maar met 138 burgemeesters en ruim 900 schepenen weten we beter dan wie ook dat zo’n fusie door de mensen gedragen moet zijn.” De partij zit in bijna 70 procent van de Vlaamse steden en gemeenten in de meerderheid. De ambitie is om in 2018 even goed, zo mogelijk nog beter te doen.