Dit zijn de nieuwe 'cumulkampioenen'

Mandatarissen in België cumuleerden in 2014 gemiddeld 6,62 mandaten. Dat blijkt uit de vernieuwde lijst die het Rekenhof vrijgegeven heeft en die de website Cumuleo.be bestudeerde. Maar liefst 95% van de mandatarissen bekleedt meerdere mandaten, slechts 5% doet het dus niet.

Absolute 'cumulkampioen' is Ludwig Vandenhove (sp.a). Hij had in 2014 maar liefst 58 mandaten, onder meer als bestendig gedeputeerde van de provincie Limburg en gemeenteraadslid in Sint-Truiden. Slechts drie van die mandaten waren wel bezoldigd.

De top drie van de meest cumulerende mandatarissen wordt vervolledigd door twee Vlaamse christendemocraten: Jules Van Liefferinge, secretaris-generaal van het Vlaams departement Landbouw en Visserij heeft er 41, waarvan slechts één bezoldigd. bestendig gedeputeerde van de provincie Oost-Vlaanderen Jozef Dauwe heeft er 40. Daarvan werd hij er wel voor zes betaald.

Eén van de mandatarissen met de meeste betaalde mandaten is de Aalsterse burgemeester Christoph D'Haese (N-VA). Hij combineert maar liefst zestien betaalde mandaten, van 24 posten in totaal. D'Haese is onder meer volksvertegenwoordiger, bestuurder van FINGEM en INTERGEM en baas van zijn eigen advocatenkantoor.

Mee op één in de lijst van mandatarissen met de meeste betaalde functies staat de Gentse schepen Martine De Regge (sp.a). Zij werd in 2014 ook voor zestien van haar 27 mandaten betaald, onder meer als schepen, bestuurder van Digipolis en watermaatschappij Farys. Ook Koen Kennis van N-VA bekleedde zestien betaalde mandaten, onder meer als Antwerps schepen en als bestuurder van IMEA en FINEA. In totaal had hij in 2014 hij 36 mandaten.

De grote namen

Charles Michel (MR) heeft naast zijn functie als premier nog tijd voor negen andere mandaten, waarvan hij er in totaal voor vijf vergoed wordt. Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) bekleedt negen mandaten en wordt er voor vijf betaald. Maggie De Block (Open Vld), de populairste politica van het land, voerde naast haar functie van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid nog zeven andere mandaten uit, waarvan er twee bezoldigd zijn.

De volledige databank van de mandatarissen kan je raadplegen op cumuleo.be