Gat van 82 miljoen euro in tax shift

De tax shift zorgt opnieuw voor een onaangename verrassing: de inkomsten en besparingen dekken de uitgaven niet. Met andere woorden, vanaf 2018 is er een gat in de begroting van 82 miljoen euro. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen. Het kabinet van minister van Financiën Van Overtveldt (N-VA) noemt dit bedrag “verwaarloosbaar”.

Dat u binnenkort meer zal moeten betalen voor elektriciteit, diesel en sigaretten blijkt niet voldoende te zijn om de tax shift en de bijhorende honderd euro extra loon te financieren. Om de belastingverschuiving van 3,68 miljard euro te bekostigen, zijn er namelijk ‘maar’ voor 3,598 miljard euro aan ingrepen. Er is dus een verschil van 82 miljoen euro, wat er jaar na jaar opnieuw is.

“Er is een klein verschil”, erkent het kabinet van Johan Van Overtveldt (N-VA) in de krant. Dat wijst er ook op dat er bij een eerdere belastingverschuiving een klein verschil was in de omgekeerde richting. “De bedragen zijn op het totaal verwaarloosbaar”, klinkt het. Maar zelfs binnen de regeringspartijen weerklinkt er meer en meer ergernis over de ‘lijkjes’ die bijna dagelijks uit de kast vallen over de tax shift. “Het hangt met haken en ogen aan elkaar.”