Weyts: "Voor dieren, niet tegen godsdienst"

Het voorstel van Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) om een totaalverbod in te voeren op onverdoofd slachten, komt neer op het verjagen van de joden uit België. Dat heeft Michael Freilich van Joods Actueel gezegd in De Standaard. "Hitler was de laatste die het deed".

Niet alleen de islamitische gemeenschap, maar ook de joodse gemeenschap reageert op het voorstel van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) voor een totaalverbod op onverdoofd slachten.

“Voor moslims kan verdoofd slachten ook. Wij daarentegen hebben géén alternatief”, zegt Michael Freilich van het maandblad Joods Actueel in De Standaard. “Een verbod invoeren op onverdoofd slachten komt dus neer op het wegpesten van de joden. De laatste die ons zo’n verbod heeft opgelegd, was Adolf Hitler.” Freilich vreest zelfs in het ergste geval van "het einde van de joodse gemeenschap in België.”

Njet van CD&V

Ook bij CD&V stuit Weyts op een njet. “Wij vinden het belangrijk dat godsdiensten hun rituelen kunnen behouden”, zegt CD&V-parlementslid Sonja Claes in de krant. Volgens Claes zal de uitbreiding van het verbod naar de erkende slachtvloeren in elk geval niet meer voor deze legislatuur zijn.

Oogluikend toelaten

Uit een nieuw verslag van de Europese Commissie blijkt tegelijk dat de toezichter geen fundamentele problemen ziet in het inrichten van tijdelijke slachtvloeren. De Commissie beveelt niet aan om de tijdelijke vloeren te verbieden, ze laat ze oogluikend toe.