Kritiek op Vlaamse Buitenlandse Zaken

Het Departement Internationaal Vlaanderen wordt een volwaardig ministerie van Buitenlandse Zaken. De Vlaamse regering heeft daarover vrijdag een voorstel van minister-president Geert Bourgeois goedgekeurd.

Het op te richten ministerie van Buitenlandse Zaken moet de internationale beleidscoördinatie van de Vlaamse overheid optimaliseren. "Het zal ook duidelijk functioneren als één loket voor alle buitenlandse vertegenwoordigers, en de internationale zichtbaarheid en uitstraling van Vlaanderen ten goede komen.

886 ambtenaren minder

De Vlaamse regering heeft ook besloten waar elk beleidsdomein van de Vlaamse overheid zal moeten besparen. Tegen 2019 zullen er verspreid over de verschillende beleidsdomeinen 886 voltijdse jobs sneuvelen. Omgerekend gaat het om 1.950 ambtenaren. Bijna de helft daarvan heeft betrekking op de departementen Leefmilieu, Natuur en Energie en Mobiliteit en Openbare Werken. De maatregel past in het "slanker en slimmer" maken van de Vlaamse overheid, aldus minister-president Geert Bourgeois.