Turtelboom onder vuur na "leugen"

Het is gisterenavond tijdens de laatste plenaire zitting van het Vlaams parlement tot een zware confrontatie gekomen tussen de oppositie en Vlaams minister van Begroting Annemie Turtelboom, nadat eerder de meerderheidspartijen onder elkaar al waren gebotst. Oorzaak was de herberekening van de fiscale inkomsten die van de federale overheid naar de gewesten stromen, en dan vooral de communicatie daarrond.

Federaal minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) maakte gisteren bekend dat de fiscale inkomsten van de gewesten hoger zullen liggen dan eerst gedacht. Uit herberekeningen van zijn kabinet moet blijken dat Vlaanderen geen 750 miljoen euro misloopt, zoals eerder aangekondigd, maar slechts 157 miljoen euro minder zal ontvangen van de federale overheid.

“Vlaams-nationalistische minister met meer respect voor de deelstaten”

Goed nieuws voor het federale niveau, zou je denken. Maar het nieuws zorgde zowel binnen de meerderheidspartijen, als tussen oppositie en meerderheid, voor een stevige clash. Vooral minister van Financiën Annemie Turtelboom (Open Vld) moest het ontgelden. Zij verweet aanvankelijk federaal minister Van Overtveldt (N-VA) dat ze de cijfers via een persbericht had ontvangen, wat voor een grote rel tussen de meerderheidspartijen zorgde. En net op het moment dat Vlaams-minister Geert Bourgeois voor zijn regering een teambuilding had gepland. Die moest echter geschrapt worden.

Liberaal fractieleider Bart Somers haalde snoeihard uit naar federaal minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA omdat hij de nieuwe cijfers over de fiscale inkomsten niet rechtstreeks zou hebben besproken met de Vlaamse regering. Ook CD&V-fractieleider Koen van den Heuvel trad Somers bij. "We verwachten van een Vlaams-nationalistische minister meer respect voor de deelstaten”, zei hij.

“Klinkklare onzin”

Maar Van Overtveldt noemde op dat moment de beschuldigingen al “klinkklare onzin”. “We hebben de nieuwe raming gisteren gelijktijdig naar alle andere bevoegde kabinetten van de regio’s gecommuniceerd”, zei Van Overtveldt. “Bovendien hebben we hen vandaag ook nog eens een uitgebreide toelichting gegeven bij de cijfers."

Dat werd gisterenavond bevestigd, nadat Vlaams minister van Financiën Turtelboom werd opgevorderd door de oppositie in Vlaams parlement. Ondanks dat ze eerder op de dag had gezegd dat ze de cijfers via de pers had moeten vernemen, bleek uit mailverkeer dat het kabinet van Van Overtveldt de mail naar de deelstaten ongeveer gelijktijdig met het persbericht had verstuurd.

Dat was natuurlijk voer de oppositie die Turtelboom aan de tand voelde. “Waarom hebt u gezegd dat de informatie via een persbericht bekend is geworden?”, vroeg sp.a-fractieleider Joris Vandebroucke de minister. “U hebt door een parlementslid van uw partij een proces laten maken van een minister die zich niet kon verdedigen”, verwees Chris Janssens van Vlaams Belang naar de forse uithaal van Bart Somers naar federaal minister Van Overtveldt.

“Minister Turtelboom liegt tegen parlement”

Turtelboom van haar kant bleef in haar antwoorden terugkomen op de cijfers waarover de mails gingen, maar niet over de communicatie daarrond. Tot grote ergernis van de oppositie, die bleef herhalen “dat het daar op dit moment niet om gaat.” Op Twitter vatte Joris Vandenbroucke (sp.a) het nog eens samen: “De communicatie tussen de Vlaamse en de federale regering is zeer problematisch, maar dat geeft een minister het recht niet om te liegen tegen het parlement.”

Door het late debat moest Vlaams-minister Geert Bourgeois een geplande teambuilding met zijn Vlaamse regering afzeggen. Bourgeois wil komaf maken met het etiket van ‘kibbelkabinet’, dat nu ook al tijdje op de Vlaamse regering kleeft. Maar net een zware discussie tussen de meerderheidspartijen was nu aanleiding om die teambuilding te annuleren.