Dossier Griekse crisis

Michel: "Bal ligt in kamp van de Grieken"

Premier Charles Michel respecteert de uitslag van het referendum in Griekenland, waar "neen" duidelijk gewonnen heeft, maar hij vraagt aan de Griekse regering om haar kaarten nu op tafel te leggen. "Neen" haalde meer dan 61% van de stemmen.

"Ik druk mijn respect uit voor het resultaat van het referendum maar ik herinner eraan dat er nog 18 andere democratieën zijn in de eurozone", aldus de premier. “De Griekse premier Alexis Tsipras heeft een politieke slag binnengehaald in zijn land, maar voor de toekomst van Europa is dit waarschijnlijk minder goed", klonk het zondagavond.

"De Griekse regering en Alexis Tsipras moeten nu eindelijk hun kaarten op tafel leggen. De bal ligt in hun kamp. Ze moeten met concrete voorstellen komen om de economische en sociale situatie in Griekenland op te krikken en ook hoe ze de relaties tussen Griekenland en de andere landen van de eurozone zien".

De premier heeft Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, formeel gevraagd zo snel mogelijk een top te organiseren, die voorafgegaan wordt door een vergadering van de ministers van Financien van de eurozone.