Slapende politici voer voor oppositie

De leden van de Kamercommissie Sociale Zaken hebben een marathonzitting van vijftien uur achter de rug. Voor enkele politici was dat veel te lang. De oppositie zag het als de ideale kans om op Twitter uit te halen naar enkele politici van de meerderheid.

Het begon met een tweet van Xavier Gonzalez (PS). Hij postte een foto van een slapende Zuhal Demir (N-VA). “Meer slapen om anderen meer te laten werken”, schreef hij. De tweet is ondertussen al verwijderd door het PS-lid. Gonzalez liet wel een foto staan van enkele oppositieleden, waaronder Laurette Onkelinx, die na 11 uur nog wakker zijn. Catherine Fonck van de cdH postte op haar beurt een foto van een slapende minister van Pensioenen Daniël Bacquelaine (MR).

Vertraginsmanoeuvres

De fractieleiders van meerderheid en oppositie raakten het dinsdagmiddag niet eens over de manier waarop het wetsontwerp rond de pensioenen behandeld moet worden. De oppositie drong aan op hoorzittingen met experten, maar de meerderheid zag daar enkel vertragingsmanoeuvres in. Bij gebrek aan consensus besloten meerderheidspartijen N-VA, MR, CD&V en Open Vld dus door te drukken en de nacht in te gaan tot de hervorming gestemd was.

Geen stemming

Rond 8 uur vanmorgen beslisten meerderheid en oppositie dan toch om de bespreking volgende week verder te zetten, na een hoorzitting met experten. De commissie is zo goed als klaar met de algemene bespreking van het wetsontwerp dat de pensioenleeftijd tegen 2030 optrekt tot 67 jaar. De stemming kwam er uiteindelijk niet.