Meerderheid versnelt pensioendebat weer

De meerderheidspartijen duwen vandaag opnieuw het gaspedaal in voor de verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd tot 67. Gisteren had pensioenminister Daniël Bacquelaine een parlementair debat van vier weken gevraagd, maar vandaag wil de meerderheid meteen de hele nacht doorwerken en dat was niet naar de zin van de oppositie.

De federale meerderheid kreeg de voorbije dagen al meermaals het verwijt de pensioenhervorming zo snel mogelijk door het parlement te willen jagen. De partijen in kwestie, N-VA, MR, Open Vld en CD&V leken daarop even gas terug te nemen, maar drijven de snelheid vandaag opnieuw op. Een voorstel om de parlementaire bespreking ten laatste tegen middernacht op te schorten, werd weggestemd.

Ongehoord, vindt de oppositie. "Dit belangt de hele bevolking aan, maar jullie willen gewoon geen ernstig debat", hekelde sp.a-fractieleidster Karin Temmerman. "Nochtans zegt de grote meerderheid van de experten dat je niet op de pensioenleeftijd moet werken, maar wel op de loopbaanduur." Ook Groen-collega Wouter De Vriendt pikte het niet dat de hervorming het parlement "door de strot gejaagd wordt".