Zoveel levert de eerste taxshift u op

Terwijl de coalitiepartners in de federale regering nog volop aan het discussiëren zijn over een grote taxshift, heeft minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) op Twitter laten weten hoeveel de reeds doorgevoerde lastenverlaging van twee miljard opbrengt. Dankzij de “eerste taxshift” moeten werknemers tegen het einde van de legislatuur (2019) netto 25 tot 59 euro per maand meer overhouden van hun brutoloon.

De cijfers zijn het resultaat van een berekening op basis van cijfers van de federale overheidsdienst Financiën. Daarin worden de gevolgen van de “eerste taxshift” van de regering berekend. Dankzij een lastenverlaging van 2 miljard euro moeten werknemers netto meer overhouden van hun brutoloon.

Zo moet iemand die 1.500 euro bruto verdient tegen 2019 netto 59 euro per maand meer verdienen. Het voordeel is groter voor de laagste brutolonen en neemt af naargelang het brutoloon hoger wordt. Wie een brutoloon heeft van 2.100 euro zal 46 euro extra per maand verdienen, wie 2.800 tot 3.400 euro bruto per maand verdient krijgt er 27 euro bij en bij een brutoloon van 5.120 euro komt er 24 euro netto per maand bij.