Bourgeois tegen N-VA-aanvallen op CD&V

Vlaams minister-president Geert Bourgeois verdedigt in de studio van VTM NIEUWS zijn Vlaamse regering. Hij veroordeelt bovendien persoonlijke aanvallen op coalitiepartners, ook van zijn eigen partij N-VA.

“Ik kan niet dulden dat minister Schauvliege (CD&V) een ‘echt slechte minister’ genoemd wordt.” “Wij hebben in moeilijke tijden samen met CD&V en Open Vld sterke beslissingen genomen”, zegt Bourgeois over de Vlaamse regering. “Wij moeten door omstandigheden twee miljard euro besparen, maar hebben sterke keuzes gemaakt.”

Toch lijkt het er de voorbije dagen bovenarms op te zitten tussen de coalitiepartners van zijn regering. Vanuit de coalitiepartners zelf kwamen er verschillende aanvallen over en weer. “Ik sta boven dat gewoel”, zegt Bourgeois. “Voor mij moeten alle partijen in eigen boezem kijken. Als er aanvallen onder de gordel komen vanuit mijn partij, veroordeel ik die even goed. Ik kan dus niet dulden dat minister Schauvliege een ‘echt slechte minister’ of een ‘marionet’ genoemd wordt. Zoals ik het net zo min kan dulden dat Liesbeth Homans wordt aangevallen. Wie schiet op ministers, schiet op de hele regering.”

“Ieder heeft zijn eigen stijl”, zegt Bourgeois over zijn rol. “De machinist moet niet in beeld komen, maar de vooruitgang die geboekt wordt. Ik laat mijn ministers scoren. Het is het resultaat dat zal tellen. En geloof me, mensen zijn er van overtuigd dat we de juiste keuzes maken.”