BDW stelt functie De Crem in vraag

Bart De Wever heeft tijdens zijn bezoek aan New York de functie van staatssecretaris van Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V) in vraag gesteld. Tijdens een vraaggesprek met de Belgisch-Amerikaanse Kamer van Koophandel vroeg hij zich af waarmee De Crem “zijn dagen vult.” Voor de camera van VTM NIEUWS herhaalde hij zijn kritiek op de slechte bevoegdheidsverdeling.

“Ik wil geen kritiek geven op Pieter De Crem”, zegt De Wever. “Hij heeft die bevoegdheid en hij vult die in. Maar het Belgische federalisme is op dat vlak net als op vele andere domeinen niet geslaagd.”

De Wever vindt namelijk dat de bevoegdheid van De Crem, Buitenlandse Handel, een regionale en geen federale bevoegdheid is. “Ook in de gezondheidszorg bijvoorbeeld zijn de bevoegdheden slecht verdeeld. Bijna op elk domein waar bevoegdheden zijn overgedragen, is het niet transparant wat regionaal is en wat federaal is. Waardoor het dus niet werkt.”

Het stoort De Wever vooral dat de vage invulling van de functie van staatssecretaris voor Buitenlandse Handel ook in het buitenland wordt opgemerkt. ‘Voor deze competentie stelt men dat ook in het buitenland vast en dat is natuurlijk niet goed.”