Nog geen doorbraak bij Grieks overleg

Het overleg in Brussel tussen enkele hoofdrolspelers in de Griekse schuldenkwestie is afgelopen nacht omstreeks 1 uur stopgezet, na bijna vijfenhalf uur onderhandelen. De gesprekken zullen binnen enkele dagen hernemen, verklaarde eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem. Over de inhoud van de gesprekken werd niets meegedeeld. Dijsselbloem hield het op "zeer goede onderhandelingen".

De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker had de Griekse premier Alexis Tsipras in Brussel uitgenodigd met de bedoeling de al maanden aanslepende onderhandelingen over hervormingen in ruil voor financiële steun vlot te trekken. Ook Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem was aanwezig. Aanvankelijk waren er berichten dat ook vertegenwoordigers van de andere geldschieters - de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) - bij de gesprekken aanwezig zouden zijn, maar dat bleek niet het geval.

Op tafel lagen verschillende voorstellen. Zo ligt er een eindbod van de geldschieters, dat afgelopen maandag door Duits bondskanselier Merkel, Frans president Hollande, IMF-voorzitster Lagarde en ECB-voorzitter Draghi geformuleerd werd. Op zijn beurt stuurde Tsipras zijn eigen voorstellen naar Brussel. Een woordvoerster van Juncker waarschuwde woensdagavond dat er geen doorbraak te verwachten viel: "er zijn nog verschillen te overbruggen", luidde het.

Dat wordt ook bevestigd door Tspiras zelf. Die zei na afloop dat hij enkele voorstellen van de schuldeisers heeft verworpen, zoals het snoeien in de pensioenen. De onderhandelingen worden binnen enkele dagen hervat. Griekenland moet deze maand 1,6 miljard euro afbetalen aan zijn schuldeisers. Het land heeft dus dringend nood aan fondsen.