Guy Verhofstadt mag Rusland niet meer in

Guy Verhofstadt mag Rusland niet meer binnen. "Poetin heeft mij op de zwarte lijst gezet", zo bevestigd hij aan de redactie van VTM NIEUWS.

Verhofstadt heeft de Russische oppositie altijd heel openlijk gesteund. Volgens hem is dat ook de reden voor zijn inreisverbod. De liberaal speechte vorig jaar ook op het Maidanplein in Kiev, iets wat in Moskou ook in slechte aarde viel.

N-VA'er Mark Demesmaeker, die net als Verhofstadt in het Europees Parlement zetelt, staat overigens ook op de zwarte lijst, zo liet hij via Twitter weten. Demesmaeker veroordeelt steevast de Russische betrokkenheid bij het conflict in het oosten Oekraïne. Vorig jaar stond hij net als Verhofstadt in Kiev op het podium van het Maidan-plein tijdens de protesten tegen toenmalig president Janoekovitsj, die door Rusland werd gesteund.

Reynders: "Dit accepteren we niet"

Premier Charles Michel en buitenlandminister Didier Reynders willen dat Rusland het inreisverbod voor de twee Europarlementsleden weer intrekt. "Ik vraag de Russische autoriteiten om de beslissing te herzien", zegt premier Michel. "We betwisten deze beslissing van de Russische regering ten stelligste." Buitenlandminister Didier Reynders heeft al een brief geschreven naar zijn Russische evenknie Sergej Lavrov. "Er kan geen sprake van zijn dat we dit accepteren, zeker niet aangezien het om een oud-premier gaat", zei Reynders aan Belga.

In totaal heeft Rusland 89 Europeanen op de zwarte lijst gezet. Eerder vandaag raakte al bekend dat onder andere drie Nederlandse politici Rusland niet meer in mogen. Het is overigens geen geheim dat Rusland een 'zwarte lijst' hanteert van politici en andere hooggeplaatste personenen die het land niet in mogen. Die lijst kwam er naar aanleiding van de sancties die Europa uitvaardigde naar aanleiding van het conflict in Oekraïne. Ook de Europese Unie heeft een lijst van Russen die niet meer welkom zijn in Europa.