Open Vld wil stakingswet herzien

Open Vld-Kamerlid Egbert Lachaert dient donderdag een resolutie in waarin hij vraagt om het stakingsrecht tegen het licht te houden. De liberalen willen dat er bij treinstakingen een minimale dienstverlening is. "We willen dat de NMBS op voorhand kan aankondigen welk treinaanbod er zal zijn", zegt Lachaert in VTM NIEUWS.

De sociale partners krijgen van de liberaal zes maanden de tijd om een evaluatie te maken. Dat moet volgens het Kamerlid uitmonden in een nieuw regelgevend kader "waarbij het recht op staken, het recht op werken, het recht om zich vrij te bewegen en het eigendomsrecht evenwichtig worden beschermd". Volgens Lachaert is het stakingsrecht immers fundamenteel, "maar niet absoluut". Als de sociale partners er niet uitraken, dan moet de regering een stakingswet opstellen.

De aanleiding van het initiatief is de staking van de kleinere machinistenbond ASTB, waardoor er vandaag opnieuw problemen op het spoor worden verwacht. Lachaert ontkent dat dit een provocatie is aan het adres van de vakbonden. Meerderheidspartijen N-VA en MR hebben eerder al vraagtekens geplaatst bij de uitoefening van het stakingsrecht. Voor CD&V ligt het dossier gevoeliger.