De campagnewatcher: hoe ver staan we nu?

Het is vandaag precies één jaar geleden dat u naar de stembus trok voor wat toen de moeder van alle verkiezingen zou zijn. We kozen zowel een nieuw federaal, Vlaams als Europees parlement. VTM NIEUWS-journalist Jan De Meulemeester loodste u er toen al als de campagnewatcher doorheen. Nu blikt hij terug op het afgelopen jaar.

Op federaal niveau is er sprake van een kibbelkabinet. “Het grote voorbeeld daarvan is de tax shift. “Iedereen is het erover eens dat de loonkosten moeten dalen, maar er is gekibbel over hoe dat moet”, vertelt Jan De Meulemeester. “Resultaat is dat die tax shift zal verworden tot een tax shiftje, iets waar je de geschiedenisboeken niet mee haalt.”

Van de Vlaamse regering vindt De Meulemeester dat die fors is begonnen. “Dat is een pluspunt, maar het minpunt is dat de aangekondigde besparingen nog niet hebben getoond tot wat ze dienen. De regering blijft wat het kleine broertje van dat grote filiaal België, waar kernbevoegdheden zitten zoals pensioenen, sociale zekerheid en veiligheid.”

In Europa mist ons land dan weer een groot gezicht. "De vorige legislatuur was heel succesvol, met opvallende figuren als Herman Van Rompuy (CD&V) en commissaris van Handel Karel De Gucht (Open Vld). Nu hebben we enkel Marianne Thyssen (CD&V) in de Europese Commissie, die we zelden horen of zien.”