"Situatie rond Sleurs is mijn schuld"

Bart De Wever (N-VA) neemt de verantwoordelijkheid over het verschuiven van de bevoegdheid van Elke Sleurs volledig op zich. “Als er iemand verantwoordelijk is, dan ben ik het wel.” “Elke is een echte topmadam en zeer bekwaam”, steekt De Wever van wal.

Het verlies van de portefeuille fiscale fraude, heeft een andere oorzaak volgens hem: “Bij de regeringsonderhandelingen zijn sociale en fiscale fraude van elkaar opgesplist, terwijl die eigenlijk samen horen. Daarom sloot het plots veel minder aan bij haar andere bevoegdheden. Na een jaar moet je dan zeggen: het zit fout, we moeten herschikken.”

Geen gezichtsverlies dus volgens De Wever, maar toch krijgt de N-VA veel kritiek. Zo wordt hier en daar gezegd dat de partij een gewone klassieke machtspartij is geworden. Maar ook daar heeft De Wever een verklaring voor: “Iedereen zegt dat verandering goed is, maar eigenlijk wil niemand die. Mensen weten dat er heel ingrijpende veranderingen nodig waren, maar als ze dat plots op zich zien afkomen, vinden ze het minder leuk. En dan wordt er vooral naar de grootste partij gekeken. Maar dat had ik verwacht. We moeten geloven in ons beleid en beseffen dat we het niet op één jaar geregeld krijgen.”