"Stop met dagelijks belastingideetje”

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten roept haar coalitiepartners tot de orde in het debat over de taxshift. "Stop met elke dag een nieuw belastingballonnetje op te laten. Zo zwengel je de economie niet aan", zegt ze in Het Laatste Nieuws.

Nu premier Charles Michel (MR) en vicepremier Kris Peeters (CD&V) terug zijn uit Japan, kan het regeringsdebat over de verschuiving van de last op arbeid naar andere bronnen volop losbarsten. Peeters legde de voorbije dagen al heel wat kaarten op tafel. Volgens hem kan er geld gehaald worden uit het zwaarder belasten van het verhuren van meerdere woningen en uit een harmonisering van de btw. Ook het systeem van de tankkaarten in het bedrijfsleven moet onder de loep genomen worden, vindt hij. N-VA op haar beurt zette vorige week de deur open voor een herziening van het kadastraal inkomen.

Voor Open Vld is het welletjes geweest. "Nog nooit heeft een land zijn economie weer aan de praat gekregen door elke dag ballonnetjes over nieuwe belastingen op te laten", zegt Rutten scherp. "Die zien er misschien uit als pogingen om tot meer rechtvaardigheid te komen, maar komen alleen neer op het treffen van wie werkt en gewerkt heeft. De bevolking krijgt de indruk dat de belastingdruk verder zal stijgen, terwijl deze regering net het omgekeerde ambieert. Dat is gevaarlijk. We hebben vertrouwen en investeringen nodig. Door onzekerheid te creëren, gaat de knip weer op de beurs." Rutten is nog altijd voorstander van een taks shift, zegt ze, maar dan alleen als die "economisch zinvol" is.