"Jambon is géén dienstdoend premier"

Zelfs als premier Charles Michel zich in het buitenland bevindt, blijft hij eerste minister in functie. Het is enkel wanneer er een bepaalde politieke daad fysiek moet worden gesteld, dat de protocollaire orde in werking treedt, maar dat is vandaag niet aan de orde. Dat preciseert de woordvoerder van de premier, nu het verhaal de ronde doet dat vicepremier Jan Jambon (N-VA) dienstdoend premier zou zijn.

Zoals bekend brengen premier Michel (MR) en vicepremier Kris Peeters (CD&V) deze week een werkbezoek aan Japan. Intussen stuurde Kamerlid Vincent Van Quickenborne (Open Vld) een bericht via Twitter de wereld in waaruit zou blijken dat door hun afwezigheid Jan Jambon waarnemend premier zou zijn, de eerste N-VA'er in de Belgische geschiedenis.

De premier blijft eerste minister in functie, ook wanneer hij in het buitenland verblijft, preciseert Michels woordvoerder vanuit Tokio. Enkel wanneer een politieke daad fysiek moet worden gesteld - een document ondertekenen of een vergadering voorzitten - dan wordt de premier vervangen in België. Maar zolang die situatie zich niet voordoet, is er ook geen nood aan een waarnemend premier, luidt het.