"Groene taxshift levert 2.700/gezin op"

Groen-voorzitster Meyrem Almaci riep de federale regering vanmiddag in de studio van VTM NIEUWS op een rechtvaardige taxshift door te voeren. Zelf pleit Almaci voor een vermogenswinstbelasting op het rendement op vermogens van minstens één miljoen euro.

“Een jaar geleden hebben wij aandacht gevraagd voor een evenwichtig belastingsysteem”, zei Almaci. “De regering ruziet intussen al een half jaar over die taxshift. Het is nu aan ons om voor een rechtvaardige taxshift te pleiten”, aldus de voorzitster die deze week zelf de straat op ging om actie te voeren.

“Ons voorstel houdt een verschuiving van lasten op arbeid in. De gewone mensen moeten meer overhouden van hun loon. Daartegenover moet een inspanning staan van mensen die winst halen uit hun vermogen en moeten de vervuilers meer betalen.”

Groen pleit daarom voor een vermogenswinstbelasting van het rendement op vermogens van minstens één miljoen euro. “Het voorstel dat wij hebben, is een notioneel rendement. Een belasting op rendement op een vermogen van minstens één miljoen euro. Dus geen vermogensbelasting, maar een vermogenswinstbelasting.”

“De taxshift van Groen zou voor een gezin met twee kinderen tot 2.700 euro verschil kunnen maken. Dat is de oefening die de regering moet maken. We moeten niet alleen zaken afbouwen, zoals minder bibliotheken. En niet alleen geld geven aan de grote projecten zoals Uplace of Oosterweel. Maar bekijken hoe we een eerlijker belastingsysteem kunnen bekomen.”