Regering geeft meer geld aan OCMW's

De federale regering heeft bij de recente begrotingscontrole 22,6 miljoen euro extra vrijgemaakt voor de OCMW’s. Dat schrijft De Standaard vandaag. Het geld moet dienen om de extra leefloners op te vangen die sinds de beperking van de inschakelingsuitkeringen bij de OCMW’s aankloppen. . De regering verwijst expliciet naar de verstrengde voorwaarden die de regeringen-Di Rupo en -Michel hebben uitgevaardigd om van een inschakelingsuitkering te genieten.

Tot eind 2014 kregen jongeren die stoppen met school en na een jaar nog geen werk hadden gevonden, zo'n uitkering. De regering Di Rupo beperkte het recht op een inschakelingsuitkering tot drie jaar en die periode liep op 1 januari af. Bijna 17.000 jongeren zouden daardoor terugvallen op een leefloon via het OCMW - als ze er al recht op hebben. De regering-Michel heeft de regels nog strenger gemaakt waardoor nog eens bijna 9.000 jongeren uit de boot zouden vallen.

In maart bleek dat 44%van de ruim 19.000 personen die hun recht op een inschakelingsuitkering waren verloren, bij het OCMW waren gaan aankloppen voor een leefloon. Eind maart zag de regering zich, volgens de tekst van de begrotingscontrole, "genoodzaakt" om rekening te houden met de "bijgestelde impact inzake de wijziging van de werkloosheidsreglementering".