"Leger waardig aan Europa tegen 2030"

Defensie kreeg dit jaar de opdracht om fors te besparen. Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) kan echter nog niet zeggen op welke manier dat zal gebeuren. Bovendien wil hij niet alleen besparen, maar ook investeren, zei hij in VTM NIEUWS.

De minister kan voorlopig nog geen cijfer geven van hoeveel militairen Defensie zal tellen. “Het moet werkbaar blijven", voegde hij eraan toe. En daarom wil hij naast de nodige besparingen, ook zorgen voor investeringen om het leger er op langere termijn weer bovenop te helpen. Tegen 2030 wil hij dankzij investeringen een budget voor Defensie dat een Europees land waardig is.

Omdat investeringen op lange termijn werken, rekent de minister al op de steun van toekomstige regeringen. “Defensie is steeds een intergenerationeel gegeven”, zegt Vandeput. Het is dan ook normaal dat er nu beslissingen worden genomen die over jaren pas van kracht gaan. Zo krijgt hij nu ook vliegtuigen die tien jaar geleden door de toenmalige minister van Defensie besteld werden.