De Grote Peiling: De Wever heeft de macht

Niet Charles Michel (MR) maar wel Bart De Wever (N-VA) heeft volgens de burger de touwtjes in handen in ons land. Dat blijkt uit De Grote Peiling in opdracht van VTM NIEUWS, Het Laatste Nieuws, RTL-TVI en Le Soir bij meer dan 2.400 Belgen.

62 procent van de Vlamingen vindt dat De Wever de echte machthebber van België is. Voorts vindt maar liefst 85 procent van de Vlamingen dat de regering te veel ruziet.

De schoonmoeder van de regering, zo wordt de burgemeester van Antwerpen vaak wat smalend genoemd. Maar de meerderheid van de Belgen voelt wel aan dat de schaduw van De Wever effectief sterk over het werk van de ploeg-Michel I hangt. Nog geen veertig procent ziet Charles Michel, de premier, als degene die de scepter zwaait.

Opvallend: de verschillen tussen de gewesten zijn verwaarloosbaar. In Vlaanderen legt 62 procent van de respondenten de macht bij De Wever, in Wallonië gaat het om 65 procent.

Kibbelregering

De Wever de echte leider dus, maar wel van een regering die te veel al vechtend over straat rolt. Althans, dat is toch het beeld dat bij de Vlaming heerst. Maar liefst 85 procent vindt dat de federale regering te vaak kibbelt. De vele opstootjes tussen vooral CD&V en N-VA zorgen dus voor een weinig fraai beeld.

De Wever vs. moslims 

De Grote Peiling staat ook stil bij enkele andere actuele thema’s. Zo werd de respondenten ook gevraagd naar hoe zij de houding van De Wever tegenover moslims inschatten. Hier zijn de verschillen tussen de gewesten wel groot. In Vlaanderen vindt 37 procent de houding van De Wever tegenover moslims negatief. In Wallonië gaat het al om 59 procent, in Brussel zelfs zestig procent. Voor heel België samen geeft dat: 54 procent vindt De Wever wel verdraagzaam, 46 procent niet.