Kamer stemt voor indexsprong

De Kamer heeft het wetsontwerp voor de indexsprong goedgekeurd. Dat gebeurde met een meerderheid van 79 stemmen tegen 55 stemmen. De tekst zal in voege treden vanaf dat hij in het Staatsblad gepubliceerd is.

De oppositie is zoals te verwachten niet te spreken over de uitkomst van de stemming. Volgens Meryame Kitir van Sp.a komt de regering op deze manier aan de portemonnee van de gewone mens en niet die van degenen die geld genoeg hebben. "Dat is niet eerlijk", zei ze na de stemming. Ook Kristof Calvo van Groen is het niet eens met de beslissing. In een verwijzing naar de nieuwe campagne van N-VA zei hij: "Onze hand die is oprecht, die is echt om mensen vooruit te duwen en niet om ze naar beneden te duwen".

Aan de goedkeuring gingen dagen van hevige discussies vooraf. De beslissing betekent dat de indexering van de lonen dit jaar zal overgeslagen worden om zo te besparen. Dat wil zeggen dat de lonen dit jaar niet zullen aangepast worden aan de stijging van de prijzen. De vakbonden en de oppositie was en is daar radicaal tegen.