Illegale criminelen niet meer vervroegd vrij

Criminelen die illegaal in ons land verblijven, kunnen binnenkort niet meer vervroegd vrijkomen, tenzij ze België effectief verlaten. Dat staat in een wetsontwerp van justitieminister Koen Geens (CD&V) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), zo meldt Het Laatste Nieuws.

Ook op alternatieve sancties, zoals een enkelband of werkstraf, hoeven misdadigers zonder verblijfsrecht niet meer te rekenen. Die zijn er namelijk op gericht de gedetineerde beter te laten integreren, en dat is niet aan de orde voor mensen die verplicht het grondgebied moeten verlaten, menen Geens en Francken.

Criminele illegalen die alsnog vervroegd willen vrijkomen, kunnen dat alleen als ze vervolgens uit België wegtrekken. Mochten de ex-gedetineerden vervolgens naar ons land terugkeren, dan moeten ze voor de resterende tijd terug naar de gevangenis.

Tegelijk kunnen de minister van Justitie en de staatssecretaris voor Asiel en Migratie zes maanden voor afloop van de celstraf de voorbereidingen voor de uitwijzing beginnen te treffen. Nu is dat pas twee maanden voor hun vrijlating.