Groene tax shift kan 6500 banen opleveren

Een groene belastingverschuiving, waarbij verschillende milieubelastingen worden verhoogd in ruil voor lagere loonlasten, kan tot 6.500 extra banen opleveren. Dat blijkt uit een uitgebreide studie van het Vlaamse Departement Leefmilieu waarover De Standaard bericht.

Het departement bekeek verschillende scenario's waarbij er zowel aan Vlaamse als federale milieubelastingen werd gesleuteld. Alle maatregelen hadden een positief effect op zowel het leefmilieu als de werkgelegenheid. In het rapport wordt daarom gesproken over een ‘dubbel dividend’.

Het invoeren van een uniforme kilometer­heffing van 5 eurocent voor vrachtwagens en personenwagens zou het grootste effect hebben. Maar ook de afbouw van het voordeel van bedrijfswagens of de verhoging van de accijnzen op diesel leidt tot dat ‘dubbel dividend’.

Beslissen waar het geld vandaan moet komen wordt niet gemakkelijk voor de federale regering. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt van N-VA, heeft al laten verstaan dat hij in de eerste instantie kijkt naar de btw. Voor CD&V is het dan weer essentieel dat de ver­mogenden op de een of andere manier hun duit in het zakje doen. En het Federaal Plan­bureau pleitte er vorige week voor om de vergroening van de fiscaliteit niet over het hoofd te zien.

De tax shift staat na de paas­vakantie met stip op één op de agenda van de regering-Michel. Die heeft tegen de zomer een belastingverschuiving beloofd, om de lasten op arbeid fors te kunnen verminderen.