De Wever: "Game over bij een veroordeling"

“Als ik daarvoor word veroordeeld, is het ‘game over’.” N-VA-voorzitter Bart De Wever reageert voor het eerst op de klacht wegens racisme die tegen hem is ingediend door verschillende Marokkaanse mensenrechtenorganisaties.

De Wever zei vorige week in een televisie-interview dat racisme relatief is en dat vooral Marokkaanse Berbers daar te snel over klagen, om hun eigen falen goed te praten. Het zijn woorden die bij heel wat mensen en organisaties in het verkeerde keelschat schoten en hij ook niet volledig wil terugnemen.

"Had geen bevolkingsgroep mogen noemen"

“Racisme wordt vaak als makkelijk excuus gebruikt”, vertelt De Wever aan VTM NIEUWS. “Als een man met twintig appartementen niet wil verkopen aan vreemdelingen is dat racisme en moet dat bestraft worden. Maar als een oud vrouwtje uit Borgerhout haar zolderkamer niet wil verhuren omdat ze schrik heeft, moet je haar niet op dezelfde manier behandelen.”

De Wever geeft wel toe dat hij niet specifiek een bevolkingsgroep had mogen noemen. “Ik wil er zeker geen stigma op plakken”, zegt hij, “maar generalisatie is nodig om het probleem aan te kaarten.”

"Beschuldigingen raken mij"

Dat hij hiervoor een racist wordt genoemd, raakt hem. “Die puur menselijke beschuldigen kwetsen. Ik ben eerder al verweten homofoob te zijn en dat ik de holocaust zou ontkennen”, zegt hij. “Maar iedereen heeft het recht om een klacht in te dienen. Ik zal mij verdedigen, maar als ik hiervoor word veroordeeld wil ik niet langer in de politiek zitten.”