De Croo:"Toch 1,2 miljard besparen"

Politieke gast Alexander De Croo (Open Vld) vertelt in VTM NIEUWS dat er nog steeds 1,2 miljard euro bespaard moet worden, ook al zei Europa dat 800 miljoen voldoende was. Volgens hem is België op de goede weg, maar mogen we het langetermijnproject niet uit het oog verliezen. Partijen die net om extra geld vragen, zullen volgens hem dan ook geld uit verschuivingen moeten halen.

De Croo is optimistisch over de begroting. “Het belangrijkste is dat wij een budgettair traject zijn ingegaan die de tanker aan het keren is”, vertelt De Croo. Ook internationaal kreeg ons land onlangs complimenten, omdat we weer de goede weg opgaan. Europa gaf trouwens ook aan dat België geen 1,2 miljard euro moet besparen, maar dat 800 miljoen ook goed is.

Toch zegt De Croo dat er bij die 1,2 miljard gebleven wordt. Daar voegt hij wel aan toe: “Je moet kijken op welke manier. De economie moet sterker worden en we moeten meer investeren in jobs”. Zo kan het land volgens hem op de lange termijn vooruitgaan. “Wat je gaat doen, is soms belangrijker dan naar de cijfers te kijken.”

Toch vragen verschillende partijen extra geld. Zo vraagt de N-VA geld voor veiligheid. De Croo ziet de vraag naar extra geld eerder als “extra besparingen of extra lasten”. “Er kunnen wel bijkomende middelen in bijkomende domeinen nodig zijn. Maar laat ons eerst kijken wat we kunnen verschuiven en elders besparen”, zo zegt de vicepremier.

Ook minister van Justitie Koen Geens vraagt geld om het rechtssysteem efficiënter te maken. Open Vld staat zonder twijfel achter meer efficiëntie, maar ze gaan niet klakkeloos akkoord met wat Geens voorstelt. “Ik denk dat er een goed debat nodig is, om langs de ene kant justitie efficiënter te maken en langs de andere kant straffeloosheid te beperken”.