"Sociale zekerheid geen taboe"

Open Vld ziet geen probleem met een discussie over besparingen op de sociale zekerheid. Dat zegt Alexander De Croo (Open Vld) in VTM NIEUWS . “Ik sta absoluut open voor die discussie”. Over de beperking in de tijd van de werkloosheidsuitkering wil hij dan weer niet doorbomen tijdens de begrotingsgesprekken. “Laten we ons houden aan de maatregelen die in het regeerakkoord staan”.

Verschillende partijen hebben een duidelijk standpunt ingenomen over besparingen op de sociale zekerheid. Zo zegt CD&V dat er absoluut niet aan de sociale zekerheid mag geraakt worden en vindt N-VA dan weer dat er geen enkel taboe is. Open Vld sluit zich bij die laatste aan, al wil De Croo daar wel duidelijk aan toevoegen dat hij openstaat voor een discussie op alle domeinen en zeker niet alleen de sociale zekerheid. “Er zijn geen taboes, maar dat geldt wel voor iedereen”.

De Croo ontkent overigens dat Open Vld niet aan de sociale zekerheid wil komen, omdat hun boegbeeld Maggie De Block momenteel de populairste politica is en besparingen een slecht effect zouden kunnen hebben voor de volgende verkiezingen.

Over de beperking de tijd van de werkloosheidsuitkering zegt De Croo dan weer dat zijn partij het niet zal opdringen tijdens de besprekingen, ondanks het feit dat zij steeds voorvechter waren. “In principe ben ik akkoord met een beperking in de tijd, maar dat staat niet in het regeerakkoord. Het akkoord is de bijbel waaraan we ons moeten houden”.