Dossier Terreurdreiging

Terreur onderwerp van Europese top

Op de Europese top in Brussel zijn vandaag ook de aanslagen in Tunesië en Jemen besproken. Volgens de Europese leiders is Libië het grote centrum van de terreurdreiging vanuit Noord-Afrika. VTM NIEUWS-reporter Jelle Frencken volgde de top van dichtbij.

In Libië heerst complete chaos sinds het afzetten van dictator Kadhafi in 2011. Het land heeft twee overheden die beiden op gewelddadige manier aan de macht proberen te komen. En net die instabiliteit is de ideale voedingsbodem voor extremisten. De achterban van terreurgroep IS groeit er dan ook week na week.

Volgens premier Charles Michel is Libië een gevaarlijke cocktail. “Er zijn veel wapens op het terrein, veel geld door de olie, maar ook een aanwezigheid van radicale bewegingen. En dat is een bedreiging voor Europa én voor België.”

Het gevaar is reëel

Europees premier Donald Tusk en EU-buitenlandvertegenwoordiger Mogherini reizen eind deze maand naar Tunesië om te bespreken welke gezamenlijke inspanningen kunnen worden geleverd in de strijd tegen terrorisme. Ook moet Mogherini een plan voorbereiden voor een vredesmissie in Libië.

Volgens premier Michel is het echter niet de bedoeling dat Belgische militairen naar Libië gaan, maar is het gevaar toch reëel. De terroristen staan in het Noord-Afrikaanse Libië immers aan de voordeur van Europa.

Verder werd op de Europese top gepraat over Griekenland. De Griekse premier Tsipras kreeg nu nog een paar dagen om een lijst van hervormingen op te stellen, waarna Europa toch eindelijk zou kunnen beslissen om extra financiële middelen vrij te maken voor het land.