Ook De Gucht krijgt afscheidsbonus

Niet alleen Herman Van Rompuy, sinds begin deze week Europees president af, krijgt een riante afscheidsbonus. Ook Karel De Gucht, die vijf jaar lang Europees commissaris was, krijgt een flinke vergoeding van minstens 300.000 euro. Dat bericht Metro.

Het mandaat van De Gucht als Europees commissaris eindigde op 1 november. Een "gewone" eurocommissaris, zoals De Gucht, heeft een maandelijks brutoloon van 20.832 euro. Bij hun vertrek krijgen eurocommissarissen een afscheidspremie die gelijkstaat aan één maandloon, en worden ook reis- en verhuiskosten terugbetaald. Daarbovenop komt een overgangsvergoeding.

Drie jaar lang wordt hen een bedrag uitgekeerd dat tussen de 40 en de 65 procent van hun basissalaris bedraagt, afhankelijk van hun aantal dienstjaren. Dat is terug te vinden op de website van de Commissie. Gespreid over drie jaar zou dat voor De Gucht om een bedrag tussen de 299.988 en 487.481 euro gaan. Die vergoeding wordt wel afgetopt. Als de ex-commissaris een nieuwe job heeft, mag de som van zijn nieuwe loon en de overgangsuitkering niet het salaris als Europees commissaris overschrijden.