Nieuwe autoweg, maar fietspad blijft

Een gloednieuwe laag asfalt op de autoweg, maar de fietspaden blijven er even slecht bij liggen als voorheen, vol putten en uitstekende riooldeksels. Dat is de realiteit in de Jan Broeckaertlaan in Wetteren. De Fietsersbond klaagt het voorval aan op Facebook. "Het gaat hier om onderhoudswerken, niet om een heraanleg van de weg", argumenteert schepen van Mobiliteit Herman De Wulf aan VTM NIEUWS. "De fietspaden mee asfalteren, was gewoon niet mogelijk."

"Volgend advies blijft dus van kracht voor de Wetterse fietsers", schrijft de Fietsersbond. "Met kordate hand proberen een rechte koers aan te houden, de schokken opvangen met lichtjes geveerde houding en hyperalert zijn voor openslaande autodeuren. Als u met uw jonge kinderen op weg bent, dan onderdrukt u ook nog steeds een mogelijks lichte paniekstemming."

"Rode loper voor wagens"
De commentaren van inwoners van Wetteren op de Facebook-pagina liegen er ook niet om. "Een rode loper voor wagens maar een hindernissenparcours voor fietsers", schrijft Lien Crapoen, bekend als voormalig bloemenmeisje in de Vlaamse wielerklassiekers. "Ik mag er niet aan denken dat daar kinderen moeten rijden", schrijft Rita Osselaer. 

Schepen reageert
Schepen van Mobiliteit Herman De Wulf benadrukt dat het in de Jan Broeckaertlaan om onderhoudswerken gaat en niet om een heraanleg. "In dit geval hebben we de asfaltlaag op de autoweg vernieuwd, dat is iets helemaal anders", zegt hij aan VTM NIEUWS. "De fietspaden mee asfalteren was niet mogelijk, want daaronder liggen nutsleidingen en riolering. Een volledige heraanleg van de weg kost veel meer en neemt ook veel meer tijd in beslag."

De schepen benadrukt wel dat hij het onbegrip over de situatie begrijpt. "Ik ben zelf een fervent fietser en voorstander van goeie fietspaden", zegt hij. "Ik vind het jammer dat hiermee de indruk is gewekt dat er wel geld is voor auto's en niet voor fietsers." De volledige vernieuwing van de Jan Broeckaertlaan zal sowieso niet voor meteen zijn. "Zeker niet meer deze ambtstermijn", aldus De Wulf.

Door: Jelle D'Hondt