Over Nieuwsleaks.be

Wat is Nieuwsleaks.be ?

Nieuwsleaks is een nieuw online platform van VTM NIEUWS waarmee u onze redactie anoniem materiaal kan aanleveren.

U kan documenten met relevante informatie uploaden via de Nieuwsleaks site. Deze stukken worden technisch onherleidbaar doorgestuurd naar onze redactie. Onze journalisten kunnen dan met een geheime code de documenten raadplegen en ze lezen en onderzoeken. Als u dat wil dan is er ook een mogelijkheid om via een beveiligd kanaal contact te hebben met de journalist die het onderzoek voert. VTM NIEUWS heeft dit anoniem platform opgezet om de drempel voor klokkenluiders te verlagen en tegelijkertijd een hoge bescherming te bieden. Via Nieuwsleaks kan u gevoelige informatie op een anonieme en eenvoudige manier bij onze redactie krijgen. Een team van professionele journalisten staat er klaar om alle misstanden grondig te onderzoeken.

Natuurlijk is lekken niet zonder risico. Wij adviseren u daarom ook dringend altijd eerst de veiligheidsvoorschriften en de bijzondere voorwaarden na te lezen voor u informatie met ons deelt.

Welke technologie gebruikt Nieuwsleaks.be?

 1. GlobaLeaks
  GlobaLeaks is software voor anonieme klokkenluiders ontwikkeld door het Hermes Centrum.
  GlobaLeaks beheert de interactie workflow tussen klokkenluiders die tips indienen en journalisten, die deze informatie ontvangen.
  GlobaLeaks geeft de klokkenluider de mogelijkheid om naar aanleiding van zijn tip (anoniem) contact op te nemen met de journalist.
 2. Tor2web
  Tor2web is software die het mogelijk maakt om via een browser websites op het Tor-netwerk te bereiken.
  Het fungeert als een proxy. Hierdoor kan een gebruiker die Tor niet geïnstalleerd heeft toch anoniem tips uploaden naar GlobaLeaks.

Over GlobaLeaks

 1. GlobaLeaks is een open source project gericht op het creëren van een wereldwijd, anoniem, censuur-resistent, veilig maar eenvoudig te gebruiken platform voor klokkenluiders.
 2. GlobaLeaks software helpt mensen om anoniem documenten te delen.
 3. GlobaLeaks is ontworpen met flexibiliteit in het achterhoofd, waarbij maximale privacy en veiligheid de standaard is.
 4. GlobaLeaks streeft ernaar de standaard klokkenluiderssoftware te worden dankzij haar unieke gebruiksvriendelijkheid, veiligheid en interoperabele API's.

Over Tor2web

Tor2web is het softwareproject achter het Tor2web Network, een wereldwijd verspreid netwerk van proxies die een brug creëren tussen het internet en het Tor-netwerk.

Tijdens de opvragen van de webpagina wordt u als gebruiker gewaarschuwd dat u niet anoniem werkt. GlobaLeaks stelt op dat moment voor om de Tor Browser Bundle te downloaden om direct toegang te krijgen tot de website vanuit een Tor-browser. Op deze manier wordt het gebruik gestimuleerd.

Hermes Center

Het Hermes Centrum is de ontwikkelaar van Globaleaks, het platform waarmee Nieuwsleaks werkt, en van de Tor2web-software. Hermes wil het bewustzijn en de aandacht voor transparantie en verantwoording bevorderen en ontwikkelen. Doel is om de betrokkenheid van burgers bij zaken die het algemeen belang dienen te vergroten.