Handleiding

Hoe werkt Nieuwsleaks?

Nieuwsleaks gebruiken is simpel en veilig. U volgt gewoon deze drie stappen:

 1. U klikt op de knop "START" op onze hoofdpagina en komt automatisch op het beveiligde gedeelte van onze website terecht. Daarmee kan je op 2 manieren informatie verzenden: vertrouwelijk of anoniem.

  • Vertrouwelijk:
   Als u informatie wil verzenden waarvan u wil dat we ze vertrouwelijk behandelen dan moet u geen extra software op uw computer installeren. Dat gebeurt namelijk via het beveiligde, maar niet anonieme, HTTPS-protocol. De gegevens tussen uw computer en onze servers worden daarmee automatisch versleuteld. Voor ons is het onmogelijk om te achterhalen wie u bent of waar u zich bevindt als u de informatie doorstuurt. Maar let wel op: veiligheidsdiensten en werkgevers kunnen in sommige gevallen wel nog achterhalen dat u op onze website bent geweest en dat u iets hebt doorgestuurd. Stuur daarom bij voorkeur altijd vanop een veilige computer, waarvan u weet dat hij niet afgeluisterd wordt.

   Kies bij heel gevoelig materiaal bij voorkeur voor 'volledig anoniem'.

  • Volledig anoniem:
   Om helemaal anoniem te zijn, moet u wél eerst extra software op uw computer installeren. Het gaat om de Tor Browser Bundle. De Tor-Browser verbergt uw IP-adres als u op het internet surft, als u bestanden naar ons doorstuurt of ons contacteert. Uw verbinding is zo niet alleen vertrouwelijk maar ook volledig anoniem en niet te achterhalen.

   Als u de Tor Browser heeft gedownload en geopend, dan kan u daarmee opnieuw naar onze website surfen en weer op 'start' klikken.
   Let op: zelfs als u anoniem gegevens doorstuurt is er nog altijd een sociaal en technisch risico verbonden aan lekken. Lees daarover hier meer.

 2. Nadat u het beveiligde gedeelte van onze website betreedt, komt u op een pagina waar u kan kiezen in welke categorie uw informatie thuishoort. U kan kiezen uit verschillende mogelijkheden: gerechtelijk, economisch, politiek of andere. Uw keuze zorgt er voor, dat de meest gespecialiseerde journalisten uw gegevens ontvangen en kunnen raadplegen. U kan vervolgens een tekst schrijven, documenten, foto's en zelfs video doorsturen via Nieuwsleaks.

 3. Hebt u informatie gestuurd, dan krijgt u van ons platform automatisch een geheime code van 10 cijfers. Die kan u best bewaren op een veilige plek. Dit nummer is belangrijk omdat u ons op die manier opnieuw kan contacteren en kan bewijzen dat u de verzender van de informatie was. U kan ons ook anoniem berichten sturen en achteraf meer informatie toevoegen.