Dossier De Bende van Nijvel

Nabestaanden Bende willen eigen onderzoek

Twee kinderen van wie de vader vermoord werd door de Bende van Nijvel tijdens de overval op de Delhaize in Aalst, willen een onafhankelijk onderzoek starten om de waarheid te achterhalen. Daarom hebben ze vandaag een crowdfunding opgestart.

Nathalie en Diederik Palsterman willen een andere inkijk in het dossier over de Bende. “We gaan niet langer akkoord met de manier van werken”, klinkt het. Volgens hen is er onvoldoende kwaliteit in het onderzoek en worden bepaalde pistes niet onderzocht.

Ze hebben de indruk dat ze niet alles mochten weten en dat de pers sneller dossiers mocht kopiëren dan de slachtoffers. “Na 32 jaar onderzoek vragen we ons af hoeveel keer we nu eigenlijk al slachtoffer zijn.”

Nieuw onderzoeksteam
Daarom eisen ze een onafhankelijk onderzoek door een nieuw team dat ze zelf willen samenstellen. “Het vertrouwen in de onderzoekscel van Charleroi is volledig weg.” Daarom willen ze zelf op zoek naar analisten, vertalers, professoren, advocaten en relevante experts “om het hele dossier uit te spitten zoals het hoort”.

Naar eigen zeggen hebben ze 250.000 euro nodig om het dossier van drie miljoen bladzijden alleen al te kunnen doorlezen. De rest van de nabestaanden staat niet achter de crownfunding.

Vader
Diederik Palsterman en zijn vader Jan waren op 9 november 1985 in de Delhaize van Aalst tijdens de overval van de Bende van Nijvel. De vader werd neergeschoten en was één van de acht dodelijke slachtoffers die dag. 

Bekijk ook: Bendeonderzoek krijgt groter team