Waarom we verschillende kleuren zien

Deze gekleurde schoen houdt het internet sinds gisteren in de bedwang. Is hij nu appelblauwzeegroen en grijs of roze en wit? Het heeft veel weg van een jurk die twee jaar geleden viraal ging. Zijn onze hersenen stilaan stuk aan het gaan of wat is er hier aan de hand?

"In deze optische illusie is er sprake van iets wat we kleurconstantie noemen”, zegt Steven Laureys, neuroloog aan de universiteit van Luik aan VTM NIEUWS. Die eigenschap zorgt ervoor dat een voorwerp er in verschillend licht ook anders uitziet. Onze hersenen beseffen dat een appel in de schaduw nog steeds een appel is en zal daarom de kleuren onveranderd laten. De kleur die we effectief zien, wordt wel beïnvloed door omgevingsfactoren als licht.

Persoon
In dit specifieke geval zorgen persoonlijke verschillen ervoor dat mensen verschillende kleuren zien. Zo hebben sommige mensen meer lichtgevoelige oogcellen dan anderen. Daarnaast zal iemand die vaak in rood licht zit, objecten zien zoals die in rood licht voorkomen.

Raak je het met je vriend of vriendin niet eens over de kleuren van de schoen, is dat dus niet erg: jullie ogen zitten anders elkaar, maar werken hoogstwaarschijnlijk nog perfect.

Bekijk ook: Welke kleur heeft 'de jurk' voor u?