Vandaag is vrolijkste dag van het jaar

Wie zich vandaag uitermate goed voelt, is waarschijnlijk niet alleen. Vandaag is het namelijk de gelukkigste dag van het jaar. Velen kennen Blue Monday, de triestigste dag van het jaar, maar daar is nu dus ook een tegenhanger van.

De Britse professor Cliff Arnall kwam in 2005 met de term Blue Monday, waarmee hij de triestigste dag van het jaar aanduidde, die telkens op de derde maandag van januari valt. Met een gelijkaardige formule heeft de professor vandaag aangeduid als de vrolijkste of gelukkigste dag van het jaar.

Factoren
Er zijn een aantal factoren die bepalen wat een dag beter kan maken dan een andere. Volgens Arnall is dat vandaag omdat het einde van de week in zicht is, de meeste sectoren de vakantie inzetten en de warme temperaturen mensen toelaten om meer tijd te spenderen met vrienden en familie. Ook de studenten voelen zich nu gelukkig omdat de examens nu al een tijdje achter de rug zijn en de vakantie nog een tijdje duurt.

De formule die de professor maakt gebruik van variabelen zoals emotionele verbondenheid, mindfulness, vriendelijkheid, gezondheid, authenticiteit, vrienden, familie, plezier, onzekerheid, kalmte en controle.

Dagelijkse stress
“De start van de schoolvakantie heeft een positief effect op het huishouden. Stress in de familie verlaagt omdat de kinderen niet snel klaar moeten worden gemaakt voor school en er ook geen drukke ochtendspitsen zijn”, vertelt professor Arnall aan de Britse krant Telegraph.

Ander onderzoek toonde eerder al aan dat geluksgevoel piekt op vrijdagen. Op deze dag daalt het niveau van cortisol in het lichaam. Dat stofje zorgt voor stressgevoelens. Een term voor de gelukkigste dag, zoals Blue Monday, bestaat evenwel nog niet.