Ongezien: kerntests VS online geplaatst

Tussen 1945 en 1962 testten de Verenigde Staten naar schatting 200 verschillende nucleaire wapens. Deze tests werden door de Amerikanen allemaal op beeld vastgelegd en gearchiveerd. Een team van onderzoekers heeft de collectie nu van de vernieling gered en op YouTube geplaatst.

De Verenigde Staten waren in die periode al volledig in de ban van de effectiviteit en de kracht van kernwapens. Vanuit elke mogelijke hoek en vanop elke afstand werden beelden gemaakt van de tests. Bij momenten is het kijken naar de paddenstoelwolken zelfs een beetje angstaanjagend.

Grote collectie
Sinds de opnames zelf werden de naar schatting 10.000 films over verschillende plaatsen in het land verstopt. Maar de laatste vijf jaar is de wapenspecialist van het Lawrence Livermore Nationaal Laboratorium (LLNL), Greg Sprigss, zich samen met een team onderzoekers beginnen bezighouden met het opzoeken en vertonen van deze interessante beelden.

Door de hoeveelheid frames kostte het de onderzoekers toen jaren om alles zorgvuldig te analyseren, terwijl vandaag de dag op enkele uren een volledige test bekeken kan worden.

YouTube
Een aantal atoomtests werden al opnieuw gearchiveerd en door het LLNL in een YouTube afspeellijst geplaatst. De rest volgt later. De bommen zelf hebben vaak een luchtige naam, zoals bijvoorbeeld ‘theepot’. Maar laat u vooral niet misleiden, ze waren meer dan dodelijk.