'Omgekeerde regenboog' gespot

Voor een aantal mensen in het West-Vlaamse Zedelgem was het vanochtend even schrikken: aan de horizon zagen ze een ‘omgekeerde regenboog'. Annelies De Cooman bezorgde ons een foto. “Wat je op de foto ziet, is een circumzenitale boog”, legt VTM-weervrouw Jil Peeters uit. “Die verschijnt door de breking van het zonlicht in heel fijne ijskristallen. Het is een voorbode voor regen.”

Het optisch verschijnsel op de foto wordt veroorzaakt door de breking van het zonlicht in fijne ijskristallen. “Dan krijg je de vorming van halo”, zegt Peeters. “Halo is de verzamelnaam voor allemaal optische effecten aan de hemel. De schijnbaar omgekeerde regenboog die je op de foto ziet is een circumzenitale boog en komt vaker voor dan je zou denken."

Voorbode
“Heel belangrijk bij dit soort optische effecten is dat je die enkel ziet als je op dat moment in de richting van de zon kijkt. Een regenboog zie je enkel als je met de rug naar de zon staat en het regent.” Optische illusies zoals de circumzenitale boog zijn vaak een voorbode voor regen. “Deze keer klopt dat”, bevestigt Peeters.