Belg wint kluizenaarsleven

Geen stromend water, geen elektriciteit en geen verwarming. In die omstandigheden gaat de 58-jarige Belg Stan Vanuytrecht, vanaf eind deze maand leven. Hij heeft een wedstrijd gewonnen om te leven als een kluizenaar in de Oostenrijkse Alpen.

Het huisje van 350 jaar staat op een klif, weg van de bewoonde wereld, ligt in de Oostenrijkse gemeente Saalfelden. De burgemeester organiseerde een wedstrijd om te bepalen wie de volgende bewoner van het hutje mocht worden. Hiervoor woonde er een Weense priester, maar die hield het slechts één seizoen (van april tot november) vol. 

Stan Vanuytrecht is volgens de burgemeester gekozen om zijn persoonlijkheid. “Hij straalt rust uit en komt standvastig over”, klinkt het. De Brusselaar reageert zelf verbaasd. “Ik dacht dat ik geen kans maakte”, zegt hij aan het Oostenrijkse persbureau APA. “Toen ik las over het kluizenaarshuisje, dacht ik meteen ‘dat is een plaats voor mij’.” 

Vanuytrecht zal dus tot november alleen in het huisje wonen. Nadien wordt het huisje enkele maanden onbewoonbaar door de koude.