Jongeren zijn razend ambitieus

Voor de zesde keer op rij organiseerde jongerenzender JIM het jaarlijkse jongerenonderzoek. Uit dat onderzoek blijkt dat maar liefst 1 op de 3 (33%) van de  Vlaamse jongeren van zijn passie ook zijn beroep wil maken. 6% daarvan ontwikkelt deze passie bovendien al volop op professioneel niveau. 

Ondernemers 

De huidige generatie jongeren is duidelijk een ondernemende generatie: 30% tussen de 16 en 24 jaar  droomt van een eigen bedrijf en 7 op de 10 (71%) droomt er zelfs van om de beste te zijn in wat hij of zij graag doet. De ambitie om te groeien in hun passie is in grote mate te danken aan de steun van ouders. Meer dan de helft van de ouders (52%) motiveert zijn kinderen om van zijn passie ook zijn beroep te maken. 

Diploma

Ondanks de ambities blijft acht op de tien jongeren (78,6%) een diploma wel degelijk belangrijk vinden. Het biedt hen een vorm van zekerheid. Tegelijk geeft 82% aan dat een diploma op zich niet  meer voldoende is om er te komen in het leven.  Er is tegenwoordig meer nodig om het te kunnen maken. 76% van hen geeft te kennen dat hun passie een manier is om zich te onderscheiden. Het kan dus een manier zijn om zich te profileren naar  toekomstige werkgevers. Voor velen blijft het echter voornamelijk een ambitie en is de stap naar  realisatie nog te groot.

Het onderzoek peilt naar de dromen en aspiraties van zo’n 500 jongeren tussen de 16 en 24 jaar. JIM realiseerde het onderzoek in samenwerking met de researchafdeling van MEDIALAAN, onderzoeksbureau iVox en merkenbouwer Herman Toch.