Duurste postzegel is 7 miljoen euro waard

Een postzegel uit de negentiende eeuw gaat op 17 juni in New York mogelijk voor meer dan 7 miljoen euro onder de hamer. De 'One-Cent Magenta' uit Brits-Guiana, nu Guyana, wordt beschouwd als de meest kostbare postzegel ter wereld volgens veilinghuis Sotheby's.

De 'One-Cent Magenta' werd in 1873 teruggevonden door een 12-jarige jongen, die de zegel verkocht voor zes shilling, vandaag ongeveer één euro. In 1935 was de zegel al 29.000 euro waard, in 1980 werd hij verkocht voor 685.000 euro. Vandaag zou de zegel 7,3 tot 14,7 miljoen euro waard zijn.

De zegel werd in 1856 gedrukt door een krantenuitgever in Brits-Guiana, omdat het lokale postkantoor geen zegels uit Londen meer in voorraad had. De verantwoordelijke van de post was echter niet tevreden over de kwaliteit van de zegel en vreesde bovendien dat hij zou worden nagemaakt. Hij vroeg daarom aan de postbeambten om elke zegel te paraferen om zo fraude tegen te gaan. Die initialen en zijn achthoekige vorm en zwarte letters op magenta, maken de zegel uniek. Er staat bovendien een driemaster op en het motto van de kolonie: "We geven en verwachten iets in de plaats".

Indien de voorspelling van Sotheby's klopt, zou de 'One-cent Magenta' de duurste postzegel zijn die ooit verkocht werd op een veiling. Het record staat momenteel op naam van de Zweedse 'Treskilling Yellow', die onder de hamer ging voor 1,7 miljoen euro.