#explodingwhale zal niet ontploffen

Ontgoochelend nieuws voor wie erop zat te wachten: de dode walvis die op een Canadees eiland lag te rotten, zal waarschijnlijk niet ontploffen. Het karkas spoelde een week geleden aan op Newfoundland en begon te zwellen door ontbindingsgassen. Het duurde niet lang voor het dier op springen stond, wat meteen zorgde voor een buzz op internet.

Maar de gassen stapelen zich niet langer op, de zwelling neemt af. Op de website www.hasthewhaleexplodedyet.com kon je de toestand van het dier volgen. Sinds kort staat daar de mededeling dat het waarschijnlijk niet meer zal gebeuren.

Zo’n ontploffende walvis is geen alledaags zicht, maar het gebeurt toch vaker. De gassen die ontstaan door de ontbinding hopen zich op in het karkas. Als dat proces lang genoeg duurt, kan het karkas ontploffen. Enkele maanden geleden ondervond een wetenschapper dat toen hij een aangespoelde potvis wou opensnijden op de Faeröer eilanden.

 

Het eerste geval van een ontploffende walvis dateert al van 1970. In Portland, Oregon, wist niemand wat te doen met een aangespoelde walvis. Wegslepen ging niet wegens te zwaar, en niemand wou het dier in stukken snijden. Dynamiet was de oplossing, het karkas werd letterlijk de lucht ingeblazen. Er vielen geen gewonde, maar er raakte wel een auto zwaar beschadigd. En iedereen in de buurt kreeg stukjes walvis over zich heen.