Moeders protesteren met borstvoeding

In de winkel Sports Direct in Nottingham hebben zeventig vrouwen samen borstvoeding gegeven uit protest. Eerder dit jaar werd de Engelse Wioletta Komar de winkel uitgezet omdat ze haar kind aan het voeden was op een bankje in de winkel. Haar man was op dat moment T-shirts aan het passen. De verkoper wees haar de deur omdat borstvoeding blijkbaar niet past binnen de regels van het bedrijf. Ze stuurde vijf keer een klacht naar de sportwinkel maar kreeg nooit antwoord. Om de uitbaters haar – en dat van vele andere moeders - ongenoegen te laten blijken, kwam er een protestactie. 

De organisatrice Leah Gibson wil graag alle vrouwen die borstvoeding geven een hart onder de riem steken. "Zij hebben het recht om hun kinderen in het openbaar te voeden, zonder daarop aangesproken te worden. De opkomst is fantastisch, meer dan ik verwacht had eigenlijk. Het gaat er ook vredig en kalm aan toe, zoals we voor ogen hadden. We wilden gewoon tonen dat we moedermelk kunnen geven zonder dat iedereen onze borsten ziet. Erg toch dat de meesten daar het seksuele van inzien, terwijl ze eigenlijk bedoeld zijn om te voeden."

Ook Wioletta zelf snapt niet hoe het zover is kunnen komen. “Vroedvrouwen en dokters zeggen allemaal dat borstvoeding het best is voor een kind. Waarom moet een baby dan gestraft worden als hij honger heeft? Waarom voel ik me een crimineel omdat ik mijn zoon wil voeden?” vraagt Wioletta zich af. Ze is gefrustreerd over hoe ze behandeld werd. Na een kwartier rustig protesteren verlieten de ‘boze moeders’ de winkel.