Blunder: Aanranding toch niet verdiend

Een recente enquête waaruit bleek dat een ruime meerderheid van de Brazilianen vindt dat een vrouw in pikante kledij het verdient aangerand te worden, was niet juist. Het Braziliaanse Instituut voor Economisch Onderzoek moest gisteren toegeven dat het een vergissing had gemaakt met een grafiek die voor een andere vraag moest worden gebruikt. De directeur die verantwoordelijk was voor de fout, heeft ontslag genomen.

De peiling veroorzaakte verontwaardigde reacties van activisten. Ook de Braziliaanse presidente Dilma Rousseff liet zich via Twitter niet onbetuigd. Volgens de enquête had immers 65,1 procent van de 3.810 ondervraagde mannen en vrouwen ingestemd met de stelling dat "vrouwen die kledij dragen waarbij delen van hun lichaam te zien zijn, het verdienen te worden aangerand". Een vergissing, blijkt nu, want het exacte cijfer bleek 26 procent - nog steeds een kwart.

Het instituut preciseert evenwel dat de andere resultaten correct waren. Dus ook dat 58,5 procent van de bevraagden vindt dat "indien vrouwen zich beter zouden gedragen, er minder verkrachtingen zouden zijn". President Rousseff liet na de eerste resultaten weten dat de Braziliaanse samenleving nog een hele weg heeft af te leggen en ze riep de regering en de samenleving op om samen te strijden tegen geweld tegen vrouwen.

Op initiatief van journaliste Nana Queiroz publiceerden 20.000 vrouwen toen op Facebook weinig verhullende foto's van zichzelf met daaronder de boodschap: "Ik verdien het niet om aangerand te worden". Queiroz reageerde vrijdag tevreden op de vergissing, maar vindt het cijfer van 26 procent nog te hoog.

Lees ook: Pikant gekleed? Aanranden mag