Haaien twitteren naar zwemmers

In Australië sturen haaien voortaan een Twitter-bericht om zwemmers en surfers te waarschuwen dat ze in de buurt zijn. Daardoor weten de zwemmers welke stranden ze moeten mijden. Wanneer een haai binnen een straal van 1 kilometer van een strand komt, verstuurt een computer van de Australische reddingsdienst automatisch een tweet

Wetenschappers hebben in samenwerking met Surf Life Saving Western Australia (SLSWA) ruim 320 haaien die de laatste jaren nabij de kust werden gespot, voorzien van een zendertje. Er gaat een alarm af wanneer ze in de buurt komen van het strand, en daarna volgt meteen een tweet. Het bericht bevat ook informatie over de grootte van de haai.

Volgens Chris Peck van SLSWA werk deze berichtgeving over haaien veel efficiënter dan de traditionele manier via radio of televisie. "Nu krijgen de mensen meteen de informatie en kunnen ze op hun hoede zijn", zegt hij. "Bij radio en televisie krijg je het nieuws meestal pas nadat het gevaar al is geweken."

De informatie van de zenders zal door de Australische overheid ook worden gebruikt om meer informatie over haaien te vergaren.