Een Picasso voor 100 euro

Wie bereid is 100 euro neer te tellen voor een lotje, mag zich binnenkort misschien de trotse eigenaar noemen van een echte Picasso. Het werk ‘L'homme au Gibus’ (‘De man met de hoge hoed’) uit 1914 is de enige prijs van een online tombola, waarvoor 50.000 lotjes worden verkocht aan 100 euro per stuk. De winnaar wordt op 18 december bekendgemaakt.

Het kubistische schilderij, waarvan de waarde op 1 miljoen euro wordt geschat, werd door een anonieme persoon gekocht bij een galerij in New York. De koper schonk het op zijn beurt aan een vereniging die zich inzet voor het behoud van Tyrus, een Libanese stad die door de Verenigde Naties tot werelderfgoed is verklaard. Het geldt dat de organisatie inzamelt, is bestemd voor een tewerkstellingsproject in Tyrus en voor een onderzoeksinstituut in Beiroet.

Via de website www.1picasso100euros.com werden al 40.000 lotjes verkocht. De trekking vindt op 18 december plaats bij Sotheby's in Parijs.

Olivier Picasso, de kleinzoon van de Spaanse meester, kwam speciaal naar New York om publiciteit voor de tombola te maken. "Koop een ticket voor dubbel plezier", luidde het. "Het eerste plezier is een bijdrage leveren aan een echt interessant project en het tweede is, misschien, een Picasso bij jou thuis aan de muur mogen hangen". De man benadrukte dat zijn opa van nieuwigheden hield en dat hij verheugd zou zijn om als eerste betrokken te zijn bij zo'n tombola.